Uitdrukkelijk verzoek van de Japanners

Ingelogd als Gast

Loek van Kooten    (7133 reacties)  

Dit onderwerp is al meer dan een jaar oud. Controleer of deze informatie nog wel actueel is! Klik eventueel hier om naar de landingspagina te gaan.



Via diverse wegen hebben Japanners mij verzocht om het volgende door te geven.

De gebeurtenissen in Japan de afgelopen week zijn absoluut verschrikkelijk. Alsof de allesverwoestende tsunami nog niet genoeg was, kreeg Japan daarna ook nog eens te maken met een dreigende kernramp.

Vooral de buitenlandse media hebben zich de afgelopen dagen echter schuldig gemaakt aan het schromelijk overdrijven van de mogelijke gevolgen van deze kernramp. Er zouden radioactieve wolken des doods naar Tokio drijven, binnen een straal van 80 km rond de kerncentrale zou geen enkel leven meer mogelijk zijn, alle inwoners van Tokio zouden op de vlucht zijn geslagen, Amerikanen zouden terecht en in totale paniek jodiumtabletten zijn gaan inkopen en als klap op de vuurpijl: NHK, de nationale tv-zender, zou zijn verworden tot een verlengstuk van de Japanse overheid, die haar bevolking vermoordt door deze willens en wetens voor te liegen over de daadwerkelijke situatie.

Deze sensationele berichtgeving heeft de situatie in Japan absoluut geen goed gedaan. Onder druk gezet door familie in het buitenland en de publieke opinie hebben diverse ambassades nog eens olie op het vuur gegooid door hun onderdanen op te roepen zich buiten een straal van 80 km rond de kerncentrale te begeven of Japan zelfs geheel te ontvluchten. Ook het Amerikaanse leger heeft zich om deze reden tot op grotere afstand teruggetrokken.

Hierdoor is de hulpverlening in het getroffen gebied in gevaar gekomen en zijn er hoogstwaarschijnlijk zelfs doden gevallen. Organisaties durven goederen in het rampgebied niet meer te distribueren, zodat mensen daar nu sterven van de honger. Investeerders en toeristen worden nodeloos bang gemaakt, zodat Japan financieel nog harder wordt getroffen dan het al is.

Vanzelfsprekend hebben de Japanners (en misschien Japanology ook wel) directe belangen in Japan. We zijn in deze daarom niet geheel onpartijdig en je hoeft ons daarom ook niet te geloven. Lees daarom het advies van de Britse ambassade in Tokio, een van de weinige organisaties die het hoofd wel koel weet te houden:

LINK

We kunnen Japan op dit moment het beste helpen door niet op basis van emoties, maar op basis van feiten te reageren. Laat zien waar onze Hollandse nuchterheid toe in staat is, voorkom paniek en stuur de bovenstaande link door naar kennissen en vrienden. Daar is Japan op dit moment het meest bij gebaat.

Ik heb NHK (de Japanse versie) zelf dagenlang gevolgd en kan niets anders doen dan concluderen dat de bevolking uiterst eerlijk wordt voorgelicht. Er komen allerlei experts aan het woord, er wordt heel duidelijk en eerlijk verteld wat er wél gevaarlijk is aan de situatie in Fukushima en zelfs de bijzonder tendentieuze berichtgeving in het buitenland is onderwerp van gesprek. Dat een en ander niet vergezeld gaat van foto's van paddenstoelwolken, zoals een aantal media wist te presteren, wil niet zeggen dat de Japanse bevolking wordt voorgelogen.

De inmiddels 17000 doden krijgen we nooit meer terug, maar we kunnen wel voorkomen dat er nog meer mensen sterven.

Vragen en reacties

19-03-2011, 10:37

Dit onderwerp heeft 5 abonnees
Pagina 1 2

Dit artikel heeft 20 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 2.

Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.



Vragen over de Japanse taal? Registreer je en reageer op dit artikel. Wij geven binnen 24 uur antwoord.



27-03-2011, 19:19 Yuriko (461 reacties)
Citeren
Ik zie nu net dat er vanavond op BBC 2 een documentaire is over de aarbeving...ik ga wel even kijken...
En ja, heb zeker geld gestort, direct bij het Japanse rode kruis en ook bij iemand die ter plekke heen en weer tuft met eenvoudige maar noodzakelijke spullen....
Ik zag vandaag weer wat foto's van nu, en het blijft onwerkelijk allemaal....dat ontheemde landschap...die mensen die een groot deel van hun geliefden kwijt zijn....
27-03-2011, 11:05   Loek van Kooten (7133 reacties)
Citeren
Volgens de Yomiuri Shinbun heeft Edano, de regeringswoordvoerder, al gezegd dat het "ondenkbaar is dat de elektriciteitscentrale niet aansprakelijk zal worden gesteld." En dat die maatschappij in het verleden dingen heeft gedaan die het daglicht niet kunnen verdragen, is bekend. Dat ze aan de andere kant daklozen en minderjarigen hebben gedwongen om zichzelf op te offeren en Japan en de centrale te redden, is dan weer een broodjeaapverhaal uit The Sun De premier en de regeringswoordvoerder hebben in ieder geval al diverse malen in het openbaar aangegeven zeer ongelukkig te zijn met de organisatie van de elektriciteitsmaatschappij, dus die gaan nog een heleboel op hun dak krijgen. Maar eerst die centrale weer onder controle krijgen.

Er verhuizen inderdaad mensen: sowieso mensen uit het rampgebied die huis en haard hebben verloren en ergens anders een nieuw bestaan willen opbouwen, maar ook mensen die uit praktische overwegingen naar het zuiden trekken om de geplande stroomuitvallen te omzeilen (diverse bedrijven hebben een aantal activiteiten ook naar het zuiden verplaatst en hebben hun medewerkers gevraagd om mee te verhuizen). Maar ook dat klinkt weer heel anders dan massale evacuaties uit Tokio vanwege radioactieve wolken des doods (Telegraaf)

Hoewel de Japanners in het begin zeiden dat ze niet op geld zaten te wachten (ook als je er expliciet naar vroeg), beginnen ze daar inmiddels op terug te komen. Of dat echt uit financiële noodzaak is of omdat ze zichzelf machteloos voelen en in ieder geval iets willen doen, weet ik niet. Maar als het ze sterkt: inderdaad gewoon geven! Erom vragen zullen ze inderdaad niet.
27-03-2011, 10:12 Ron (2 reacties)
Citeren
Zit zelf momenteel in Japan, maar aan de veilige kant namelijk op Okinawa waar ik studenten bezoek die een jaar bij mij in huis hebben gewoond via een uitwisselingsprogramma van YFU.

Volg daarom het nieuws van dichtbij en constateer dat iedereen die aan dit forum heeft bijgedragen wel een beetje gelijk heeft. De mensen die in het gebied wonen zouden misschien wel massaal willen wegtrekken maar 1. kunnen dat veelal niet (no place to go, geen brandstof, geen infrastructuur) of 2. willen dat niet, bijvoorbeeld omdat ze nog wanhopig op zoek zijn naar vermiste familie en vrienden of 3. simpelweg omdat het Japanners zijn (shikataganai, opruimen en opnieuw beginnen). Intussen is er wel degelijk sprake van tijdelijke verhuizingen. Op Okinawa is hiervoor hotelaccommodatie beschikbaar gesteld.

Er wordt flink gediscussieerd over de schuldvraag. De kerncentrales zijn duidelijk niet gebouwd om zeer zware aardbevingen te doorstaan, staan zelfs volgens Japanse deskundigen op de verkeerde plaats (maar wel lekker dicht bij de plek waar de energie nodig was), de bevolking heeft er destijds nauwelijks tegen geprotesteerd (want de verzekering geslikt dat alles veilig was), de eigenaar heeft in het begin bewust informatie achtergehouden en zit zelf regelmatig met de handen in het haar omdat zich nieuwe problemen voordoen waarvan de oorzaak niet kan worden achterhaald en waarvoor dus ook niet direct oplossing voorhanden is...

Kortom, we kunnen slechts hopen dat de hele situatie alsnog snel onder controle komt en de mensen weer een veilige woonomgeving geboden kan worden.
Zie je een inzamelingsactie voorbij komen, geef dan gewoon gul. Japanners zullen er zelf namelijk niet om vragen...
24-03-2011, 21:22 Lejo (32 reacties)
Citeren
Ik heb journalisten (ik ben er in mijn leven genoeg tegengekomen) hoog in het vaandel staan. Het zijn net échte mensen. Er zitten integere, eerlijke en fatsoenlijke mensen bij, maar ook sukkels, eikels, nono's en andere idioten. Het zij zo. Hetzelfde geldt voor de berichten die ze schrijven. Helaas zíjn er mensen die over de ruggen van duizenden slachtoffers menen te moeten 'scoren', dat is niet alleen nu in Japan, dat was hetzelfde bij de aanslagen op het WTC, de vliegramp vorig jaar in Libië, en waarschijnlijk bij íedere tragedie. En niet iedere krant/omroep is wat dat betreft even integer. We hebben dat vorig jaar gezien bij het jongetje Ruben, en nu weer. Dat is de prijs die we betalen voor de persvrijheid. Ik heb het er graag voor over, maar hou bij elk bericht toch wel met één oog in de gaten waar het vandaan komt. Powned (hierboven genoemd) staat nou eenmaal niet bekend om hun diepgaande analyses, en dat geldt ook voor bepaalde kranten.
De ramp in Japan is shockerend. De waardigheid waarmee veel ontheemden, nabestaanden en anderen die geraakt zijn, zich opstellen verdient niets dan respect. Bij deze! En de journalisten die op deze manier een slagje menen te moeten slaan: zij zitten waarschijnlijk niet op ons respect te wachten...
22-03-2011, 13:24 Iwakura (499 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: Ik geloof alleen dat ze niet zo veel grondstoffen hebben, waardoor er maar heel weinig alternatieven zijn. Buiten kijf staat dat de veiligheidsmaatregelen in ieder geval nog veel verder zullen moeten worden aangescherpt. Dat zal de elektriciteit ongetwijfeld nog duurder maken. Maar dat moet dan maar.


Ja, alternatieven hebben ze niet echt. En kolencentrales e.d. belasten het millieu ook weer enorm (en dan gaat dezelfde lobby die nu tegen kerncentrales is, via die hoek, daar weer over zeiken).
22-03-2011, 13:19   Loek van Kooten (7133 reacties)
Citeren
Ik geloof alleen dat ze niet zo veel grondstoffen hebben, waardoor er maar heel weinig alternatieven zijn.

Buiten kijf staat dat de veiligheidsmaatregelen in ieder geval nog veel verder zullen moeten worden aangescherpt. Dat zal de elektriciteit ongetwijfeld nog duurder maken. Maar dat moet dan maar.
22-03-2011, 13:07 Iwakura (499 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: De oudste reactor stamt uit 1967, maar dat is verder zo ongeveer het enige wat klopt. Verder zijn Japanners net mensen: ook in Japan zijn er zowel voor- als tegenstanders van kernenergie. Maar er zijn maar bijzonder weinig Japanners die deze gelegenheid aangrijpen om hun eigen politieke agenda door te drijven.


En dat siert de Japanners. Toch lijkt het me, als de ergste nood gelenigd is, geen slecht idee wanneer de Japanners zich eens achter de oren zouden krabben en zich af zouden vragen of het bouwen van kerncentrales in een land met zo veel aardbevingen wel een haalbare kaart is, gezien de risico's die ermee gepaard gaan. Dat is een legitieme vraag. Ze hebben er in het verleden het groene licht voor gegeven. Wellicht is het tijd om die beslissing te herzien?

Waarom Duitsland nu zo moeilijk doet over hun kerncentrales is me echter een groot raadsel: zonder excessief natuurgeweld zijn die dingen behoorlijk veilig.
22-03-2011, 12:36 Iwakura (499 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: De nieuwste onzinberichten van vandaag: - Nooit meer sushi eten (Frankfurter Rundschau)


Op zich valt het nog wel mee. De redactie heeft bewust maar een halve zin van de man geciteerd. Hij zei:

"Nie wieder Sushi, könnte man sagen. Jedenfalls nie wieder, ohne dass vorher die Strahlung wie bei meinem Wildschweinbraten gemessen wird."

M.a.w.:

Nooit meer Sushi eten, ZOU JE KUNNEN ZEGGEN. In ieder geval niet zonder dat vantevoren het stralingsniveau gemeten wordt, net als bij mijn Wildzwijngebraad.

Klinkt toch net iets anders. :)
21-03-2011, 17:05  Hannah (1016 reacties)
Citeren
Ik heb, mede door het artikel gelinkt door keshigomu maar geen TUINBONEN geplant in de tuin. Krijg er altijd LUIZEN op en die beesten kunnen wel eens over die kerncentrale hebben gevlogen en radioactief zijn geworden. Het moet niet gekker worden. Toen met tjernobyl werd mijn hele volkstuin door enkele gekken van de gemeente omgeploegt. Hoe gek kan een mens zich laten maken ?????
21-03-2011, 13:06   Loek van Kooten (7133 reacties)
Citeren
De oudste reactor stamt uit 1967, maar dat is verder zo ongeveer het enige wat klopt. Verder zijn Japanners net mensen: ook in Japan zijn er zowel voor- als tegenstanders van kernenergie. Maar er zijn maar bijzonder weinig Japanners die deze gelegenheid aangrijpen om hun eigen politieke agenda door te drijven (en ik moet constateren dat de Japanners die dat wel doen over het algemeen niet meer in Japan wonen). De meeste Japanners maken zich veel meer zorgen over alle mensen die hun familie en al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt.

CNN is al diverse malen betrapt op keiharde onjuistheden in hun berichtgeving. Je kunt dit zelf verifiëren door live uitgezonden Japanse persconferenties te vergelijken met wat er uiteindelijk op CNN wordt uitgezonden. Het wordt tijd dat ze eens goede vertalers gaan inhuren, want heel veel media zijn letterlijk "lost in translation". Japans is kennelijk erg moeilijk.

Zo heeft CNN gezegd dat de straling de VS afgelopen vrijdag al bereikt heeft (zonder verder te vermelden om wat voor concentraties het gaat), dat er een massale exodus vanuit Tokio op gang is gekomen (pertinente onzin) en dat de situatie in Fukushima vergelijkbaar is met de atoombom op Hiroshima (men haalt het aantal doden door de tsunami en het aantal doden door de kernreactor door elkaar). CNN heeft ook artikels geplaatst over straling die was gedetecteerd in gelande vliegtuigen met medische apparatuur aan boord (terwijl die straling er ook was geweest zonder Fukushima, omdat medische apparatuur nu eenmaal radioactieve elementen bevat).

Maar CNN was ook de zender die claimde dat heel Nederland was overstroomd toen de dijk bij Ochten was doorgebroken, dus... trek je eigen conclusies

Nieuw forumonderwerp / Volgende pagina >>




Officieel gelicenseerd door 3A Corporation, de makers van Minna no Nihongo: de hoogst aangeschreven leermethode voor de Japanse taal.

Leer Japans met Loek van Kooten, drs. Japanologie, en zijn vrouw Rumi Tasaki, native Japanse met afstudeerrichting Engelstalige literatuur. Zowel Loek als Rumi zijn al 29 jaar fulltimevertaler Japans. Onze klanten: link.
Discord

Programma vandaag

Er is geen les vandaag.

Leerlingen uit andere klassen mogen normaliter altijd gratis aanschuiven!

Co2-concentratie lokaal (COVID)

441

Woord van de dag

上げる
Ageru
Offeren (11)

Ons woordenboek bevat momenteel 28.129 woorden

Kanji van de dag

snel

Samengesteld ideogram met een semantische en fonetische component. 束 is een samengesteld ideogram dat boomtakken uitbeeldt die binnen een kader zijn gebundeld. Staat voor het stevig samenpersen van iets. 速 bestaat uit [辵 (actie van de benen) + de fonetische component 束] en staat voor het verkleinen van ruimten, zodat er geen openingen ontstaan.

速達そくたつ
Express (les 11)
はや
Snel (les 12)
早速さっそく
Meteen (les CH04)
高速道路
Snelweg (les CH16)

Japanse kinderen leren dit teken in groep 5 van de basischool. Je moet dit teken kennen op JLPT-niveau 3.

Vraag van de dag

Vul het juiste partikel in:

10さいども①対象たいしょう調査ちょうさおこなった。「警官けいかん人々ひとびと安全あんぜんまもる」というのがほとんどのども①共通きょうつうしたこたえだった。

Uit hoofdstuk CH8

Onze database bevat momenteel 4835 vragen

Quiz: Hoe goed is jouw Japans?



>> Archief <<


Over ons | Privacybeleid | Mail ons (LEES DIT EERST!) | Bel ons: 06-108 95 993 (UITSLUITEND voor proeflessen of calamiteiten) | ©2008-2024 Akebono Translation Service