Stokjes!

Ingelogd als Gast

Roos   (9 reacties)

Dit onderwerp is al meer dan een jaar oud. Controleer of deze informatie nog wel actueel is! Klik eventueel hier om naar de landingspagina te gaan.



Yay, eerste bericht!

Oké. In Japan een iedereen met stokjes, kennen ze daar eigenlijk wel "gewoon" bestek?

En als je dan met stokjes moet eten. hóe dan? We hebben we stokjes hier thuis, en ik heb een keer geprobeerd en macaroni mee te eten maar dat was nogal.. Rampzalig. :P

Vragen en reacties

19-02-2010, 10:43

Dit onderwerp heeft 0 abonnees
Pagina 1 2 3

Dit artikel heeft 15 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 3.

Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.



Zegt het voort! Vertel al je vrienden over deze site.



13-03-2010, 18:33 Roos (9 reacties)
Citeren
Ghah, bedankt! M'n zusje liet het me al 20x zien maar dat hielp niet echt. XD Maar 'k blijf oefenen! :P
11-03-2010, 19:31  ニケ (819 reacties)
Citeren
Hannah schreef: Ik heb mijn wijsvinger tussen de twee stokjes en beweeg het bovenste stokje met mijn ring en middelvinger.
Dat is pas moeilijk Hannah, dat lukt mij niet hoor !
Roos, jammer dat het niet lukt, als iemand het je even voor zou kunnen doen, kun jij het zeker weten ook. Tenslotte kun je ook een pen vasthouden en heen en weer bewegen, zonder dat ie kantelt, neem ik aan. Pak anders een stokje eens vast als een pen en beweeg 'm alsof je in de lucht schrijft (misschien je middelvinger iets verplaatsten, zodat het stokje tussen de topjes van je wijs- en middelvinger zit geklemd, en ook je duim hou je op dat stokje). Als je dat kunt zonder kantelen, kun het tweede stokje zo onder je duim schuiven.
11-03-2010, 17:42  Hannah (1016 reacties)
Citeren
Probeer het eens anders . Ik eet dan niet op de nette manier maar ik kan bijna alles wel met stokjes eten. Ik heb mijn wijsvinger tussen de twee stokjes en beweeg het bovenste stokje met mijn ring en middelvinger.
11-03-2010, 17:38 Roos (9 reacties)
Citeren
Geoefend. Volgens mij heb ik er geen aanleg voor XD Het bovenste stokje kantelt steeds naar achteren en dan lukt het me niet meer om 'm met één hand weer naar voren/ in balans te krijgen :P
Te korte vingers is denk ik geen excuus? :P
20-02-2010, 15:22 Roos (9 reacties)
Citeren
Yoshino, bedankt voor het filmpje! Die is inderdaad errug handig voor een leek zoals ik... :P

Ik ga maar eens oefenen da^n! :D
19-02-2010, 18:07  ニケ (819 reacties)
Citeren
Yoshino schreef: Ik moest zeg maar telkens mijn stokjes overnieuw overpakken voor ik iets anders kon pakken.
Dus je had een eigen, foute manier ontwikkeld om stokjes te gebruiken, als ik het goed begrijp. Terwijl je toch kon afkijken bij je Japanse moeder en andere familieleden... of deden die het ook verkeerd? Gek hoe mensen dingen net iets anders kunnen aanleren dan anderen... ik schijn bij knippen de schaar verkeerd vast te houden, maar het werkt best, alleen knippen doe je natuurlijk nooit zo vaak en lang als eten....
19-02-2010, 17:37  Yoshino (95 reacties)
Citeren
Ik moest zeg maar telkens mijn stokjes overnieuw overpakken voor ik iets anders kon pakken. (was er al aan gewend) Kwam denk ik voornamelijk doordat ik ook op een onjuiste wijze een pen vasthield, maar sinds ik de traditionele manier van stokjes vasthouden onder de knie heb, hou ik mijn pen wel op de goede manier vast en ik merk het trouwens ook in mijn handschrift, ziet er een stuk netter uit.
19-02-2010, 16:35  ニケ (819 reacties)
Citeren
Yoshino schreef: Ik ben laatst veranderd met mijn manier van vasthouden, de traditionele manier wordt in Japan als "mooi" gezien.
Yoshino, ik ben even nieuwsgierig, want ik ken maar één manier van stokjes vasthouden... wat is het verschil tussen jouw oude manier en je nieuwe (tradionele) manier?
19-02-2010, 16:09  Yoshino (95 reacties)
Citeren
Ja inderdaad, wat ニケ zegt, alleen de bovenste bewegen is waar je goed op moet letten. Ik ben laatst veranderd met mijn manier van vasthouden, de traditionele manier wordt in Japan als "mooi" gezien. Na een weekje bikkelend eten lukte het mij eindelijk. En eerlijk gezegd vind ik het zo ook veel prettiger om mee te eten.
Ik vond dit filmpje trouwens erg handig: LINK

Wanneer mijn Nederlandse oma trouwens bij ons komt eten en mijn moeder Japans eten heeft gekookt, maakt mijn vader een speciaal soort ohashi, hij pakt eerst "wari bashi", breekt die gewoon in tweeën, dan rolt hij dat papieren hoesje zeg maar op, klemt het opgerolde papiertje aan het boveneinde en doet er een elastiek omheen, als je dan iets pakt hoef je alleen maar druk te zetten en als je geen druk meer zet gaan ze vanzelf weer uitelkaar.
19-02-2010, 14:43  ニケ (819 reacties)
Citeren
Je moet gewoon even weten hoe je ze vast moet houden, en dan lukt het wel. Belangrijk is dat je alléén het bovenste stokje beweegt als je iets oppakt, terwijl het onderste stokje op zijn positie blijft. Zie eventueel de uitleg op LINK
Stokjes aan elkaar maken hoeft echt niet. Ik ben zeker geen expert, maar Chinees en Japans eet ik wel met stokjes. In het begin (voordat ik naar China en Japan was geweest, en dus voordat iets meer ervaring had), kreeg ik halverwege een beetje kramp in mijn hand, maar tegenwoordig niet meer.

Nieuw forumonderwerp / Volgende pagina >>




Officieel gelicenseerd door 3A Corporation, de makers van Minna no Nihongo: de hoogst aangeschreven leermethode voor de Japanse taal.

Leer Japans met Loek van Kooten, drs. Japanologie, en zijn vrouw Rumi Tasaki, native Japanse met afstudeerrichting Engelstalige literatuur. Zowel Loek als Rumi zijn al 29 jaar fulltimevertaler Japans. Onze klanten: link.
Discord

Programma vandaag

Woensdagavond (19.30 - 22.30)
8 van de 9 leerlingen aanwezig
waarvan 4 leerlingen in lokaal

H47: Schijnen met ~そうである、het lijkt erop dat met ~ようである,声・音・匂い・味がする

H47 例文5

Co2-concentratie lokaal (COVID)

441

Woord van de dag

修復
Shūfuku
Restauratie, reparatie, herstel (0)

そのころどもがしいとおっとわれ、まずくなっていた原田冴子はらださえこ夫婦ふうふ関係修復かんけいしゅうふくこころみていた。
Saeko Harada had van haar man te horen gekregen dat hij kinderen wilde, en ze deed er alles aan om de relatie te repareren.

Ons woordenboek bevat momenteel 28.144 woorden

Kanji van de dag

bombarderen, openbarsten, knallen, splijten, bombardement, knal, splitsing

Samengesteld ideogram met een semantische en fonetische component. 暴 (baku/bō) is een samengesteld ideogram bestaande uit [日 (dag) + dierlijke huid met botten + beide handen] en staat voor het blootstellen van een dierenhuid aan de zon door deze met beide handen te ontbloten. Betekent ook "ontbloten" en "openbarsten". 爆 bestaat uit [火 (vuur) + de fonetische component 暴] en staat voor iets wat door hitte openbarst en naar buiten springt. Staat ook voor het naar buiten springen van vonken. Zie 暴.

原爆げんばくドーム
Atoombomkoepel (les 38)
爆弾ばくだん
Bom (les 40)
原爆げんばく
Atoombom (les CH11)
爆発ばくはつする
Exploderen, ontploffen, uitbarsten [ook figuurlijk] (les CH22)

Japanse kinderen leren dit teken op de Junior High School. Je moet dit teken kennen op JLPT-niveau 2.

Vraag van de dag

Maak een constructie met ところ:

たのしんでいます)、すみませんが、もうわりの時間じかんです。

Uit hoofdstuk CH2

Onze database bevat momenteel 4839 vragen

Quiz: Hoe goed is jouw Japans?



>> Archief <<


Over ons | Privacybeleid | Mail ons (LEES DIT EERST!) | Bel ons: 06-108 95 993 (UITSLUITEND voor proeflessen of calamiteiten) | ©2008-2024 Akebono Translation Service