Werkwoordsvormen - nog tips?

Ingelogd als Gast

ニケ    (819 reacties)

Dit onderwerp is al meer dan een jaar oud. Controleer of deze informatie nog wel actueel is! Klik eventueel hier om naar de landingspagina te gaan.



Het lastigste bij het Japans leren vind ik denk ik de werkwoorden en de vervoeging hiervan. Gelukkig is er deze site met goede uitleg, en de handige site LINK , maar ik vroeg me af of iemand nog tips heeft voor handige sites, boeken of wat dan ook die kunnen helpen om werkwoordsvormen onder de knie krijgen. Is er bijvoorbeeld een site die mooie overzichtsschema's heeft in het Japans (dus niet in romaji)?
Ik zit net naar "kunnen" te kijken in JFBP II (dus bv "ik kan kanji lezen"), maar die stof staat helaas nog niet op deze site - bij deze dus een suggestie voor als er een les 16 komt.

Vragen en reacties

10-02-2010, 18:40

Dit onderwerp heeft 0 abonnees
Pagina 1 2

Dit artikel heeft 12 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 2.

Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.



Meer informatie over Japanse cultuur? Op zoek naar andere informatie? Reageer. Jij vraagt, wij draaien.



18-02-2010, 19:55 Bart (52 reacties)
Citeren
De enige onregelmatige werkwoorden die ik ken zijn:

-suru = doen
-iku = gaan
-kuru = komen

verleden tijden zijn volgens mij:

-shita した
-itta 行った
-kita 来た

Niet zo moeilijk om uit je hoof te leren dus
12-02-2010, 15:24  ニケ (819 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: In dat geval zou ik eerder richting tabellen voor groepen dan tabellen voor losse werkwoorden zoeken. In principe ben je dan met een paar tabellen klaar! Kom je kagu tegen, dan kijk je gewoon in de tabel voor kaku.
Je brengt me wel op een idee: ik moet die basistabellen zelf een keer maken/uitwerken, dan blijven ze vast beter hangen.
Iwakura schreef: Die online verb conjugator kan het ook als automatisme, dus het zal dan ergens wel meevallen, inderdaad. :)
We hebben natuurlijk niet gezien hoe ingewikkeld die code is, maar je hebt wel degelijk een punt! Zou wel handig zijn, als ik gewoon diezelfde code even kon loaden in mijn brein, en dan nog even een paar woordenboeken erbij... en voilà (こりゃ?), ik spreek vloeibaar Japans!
12-02-2010, 14:14 Iwakura (499 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: Kuru en Iku zijn onregelmatig. Dus daar zou je sowieso twee aparte tabellen voor krijgen. Maar nogmaals: in totaal zijn er maar +/- 5 van dat soort werkwoorden. Dat verantwoordt m.i. niet het maken van duiuiuiuiuiuizenden tabellen voor alle werkwoorden in het Japans. Het is echt de moeite niet waard.

Die online verb conjugator kan het ook als automatisme, dus het zal dan ergens wel meevallen, inderdaad. :)
12-02-2010, 14:10   Loek van Kooten (7137 reacties)
Citeren
Kuru en Iku zijn onregelmatig.

Dus daar zou je sowieso twee aparte tabellen voor krijgen. Maar nogmaals: in totaal zijn er maar +/- 5 van dat soort werkwoorden. Dat verantwoordt m.i. niet het maken van duiuiuiuiuiuizenden tabellen voor alle werkwoorden in het Japans. Het is echt de moeite niet waard.
12-02-2010, 14:07 Iwakura (499 reacties)
Citeren
Loek van Kooten schreef: ... en die stam is heel eenvoudig vast te stellen!


Chigaimasu! Althans, voor mij nog niet (komt vooral ook omdat ik nog niet direct zie wat voor class werkwoord het is).

Bovendien kom ik alijd rare dingen tegen. Zoals dat 'yobu' (roepen) en 'yomu' (lezen) dezelfde te + masu vorm hebben (yonde imasu). Of dat 'kuru' dus 'kite' wordt; of 'iku' dat 'itte' krijgt. En, om het makkelijk te maken, LOL, is 'itte' dan ook gelijk weer de -te vorm van 'iu' (zeggen). En dat zijn nog alleen maar de dingen die ik als beginner ken! Met alleen de -masu vorm ben ik er dus helaas nog niet.
12-02-2010, 14:07   Loek van Kooten (7137 reacties)
Citeren
In dat geval zou ik eerder richting tabellen voor groepen dan tabellen voor losse werkwoorden zoeken. Dus:

1. De onregelmatige werkwoorden (kuru, suru, de aru...)
2. -u (kaku...)
3. -eru (taberu...)
4. -iru (okiru...)

In principe ben je dan met een paar tabellen klaar!

Kom je kagu tegen, dan kijk je gewoon in de tabel voor kaku.
12-02-2010, 14:03  ニケ (819 reacties)
Citeren
Ik bedoel ook niet dat ik per werkwoord alle vormen leer hoor, no worries. Dat lijkt me niet efficiënt inderdaad. Maar soms vraag ik me af wat een bepaalde vorm van een bepaald werkwoord is, en dan zoek ik het even op om te controleren. Ik heb dan al bedacht in welke van de drie groepen het werkwoord valt, en hoe de vorm er dus uit moet ziet. Ik heb nog behoefte aan wat bevestiging als het om werkwoordsvormen gaat... Ik snap de vervoegingsregels, maar ik moet nog echt nadenken, zeker bij nieuwe vormen (zoals nu "kunnen"). Oefeningen uit mijn leerboek maken gaat dus prima, maar was benieuwd of anderen nog tips hadden hoe zij de werkwoordsvervoegingen tot een soort automatisme maken zodat ze er zo uit rollen. Waarschijnlijk moet ik er gewoon tijd instoppen en geduld hebben.
12-02-2010, 13:37   Loek van Kooten (7137 reacties)
Citeren
ニケ schreef: ik zou het graag van een specifiek werkwoord zo kunnen opzoeken.


Met alle respect, ik zou het anders aanpakken: Japanse werkwoorden zijn op 4-5 uitzonderingen na volledig regelmatig. Het is beter om de regels te leren dan tabellen per werkwoord te bekijken.

Als je de stam weet, weet je alles, en die stam is heel eenvoudig vast te stellen!
12-02-2010, 13:35  ニケ (819 reacties)
Citeren
Ik snap je punt, maar ik dacht áls er zo'n verbconjugator bestaat met écht Japans, ga ik die gebruiken. Ik heb in mijn lesboek wel zulke tabellen, maar ik zou het graag van een specifiek werkwoord zo kunnen opzoeken.
Ik begin nog niet echt met boeken, heb net genoeg tijd voor de zinnetjes in m'n leerboek, maar heb al wel goede beginnersmaterie liggen: wat manga, wat kindertijdschriften en allerlei menu's en foldertjes uit Japan.
12-02-2010, 12:08   Loek van Kooten (7137 reacties)
Citeren
Dat is heel goed, maar het moet geen doel op zich worden In dat geval is het leerzamer om boeken te gaan lezen.

Het probleem is dat de mensen die Japans kunnnen lezen al deze werkwoordsvormen al lang kennen (er is dus geen vraag naar dit soort tabellen). Je valt tussen de wal en het schip.

Nou was dat een punt geweest als je enorm veel van zo'n hiragana-tabel had kunnen opsteken, maar dat laatste valt nu juist zo bitter tegen.

Ik zeg niet dat dit soort tabellen niet bestaan. Het zal alleen lastig zijn om ze te vinden.

Nieuw forumonderwerp / Volgende pagina >>




Officieel gelicenseerd door 3A Corporation, de makers van Minna no Nihongo: de hoogst aangeschreven leermethode voor de Japanse taal.

Leer Japans met Loek van Kooten, drs. Japanologie, en zijn vrouw Rumi Tasaki, native Japanse met afstudeerrichting Engelstalige literatuur. Zowel Loek als Rumi zijn al 29 jaar fulltimevertaler Japans. Onze klanten: link.
Discord

Programma vandaag

Woensdagavond (19.30 - 22.30)
6 van de 9 leerlingen aanwezig
waarvan 0 leerlingen in lokaal

H47: Schijnen met ~そうである、het lijkt erop dat met ~ようである,声・音・匂い・味がする

H47 例文5

Co2-concentratie lokaal (COVID)

456

Woord van de dag

修復
Shūfuku
Restauratie, reparatie, herstel (0)

そのころどもがしいとおっとわれ、まずくなっていた原田冴子はらださえこ夫婦ふうふ関係修復かんけいしゅうふくこころみていた。
Saeko Harada had van haar man te horen gekregen dat hij kinderen wilde, en ze deed er alles aan om de relatie te repareren.

Ons woordenboek bevat momenteel 28.145 woorden

Kanji van de dag

bombarderen, openbarsten, knallen, splijten, bombardement, knal, splitsing

Samengesteld ideogram met een semantische en fonetische component. 暴 (baku/bō) is een samengesteld ideogram bestaande uit [日 (dag) + dierlijke huid met botten + beide handen] en staat voor het blootstellen van een dierenhuid aan de zon door deze met beide handen te ontbloten. Betekent ook "ontbloten" en "openbarsten". 爆 bestaat uit [火 (vuur) + de fonetische component 暴] en staat voor iets wat door hitte openbarst en naar buiten springt. Staat ook voor het naar buiten springen van vonken. Zie 暴.

原爆げんばくドーム
Atoombomkoepel (les 38)
爆弾ばくだん
Bom (les 40)
原爆げんばく
Atoombom (les CH11)
爆発ばくはつする
Exploderen, ontploffen, uitbarsten [ook figuurlijk] (les CH22)

Japanse kinderen leren dit teken op de Junior High School. Je moet dit teken kennen op JLPT-niveau 2.

Vraag van de dag

Maak een constructie met ところ:

たのしんでいます)、すみませんが、もうわりの時間じかんです。

Uit hoofdstuk CH2

Onze database bevat momenteel 4839 vragen

Quiz: Hoe goed is jouw Japans?



>> Archief <<


Over ons | Privacybeleid | Mail ons (LEES DIT EERST!) | Bel ons: 06-108 95 993 (UITSLUITEND voor proeflessen of calamiteiten) | ©2008-2024 Akebono Translation Service