Do's en don'ts in Japan

Ingelogd als GastInleiding


In dit artikel wil ik - met jullie hulp - graag een overzicht maken van dingen in Japan die je beter wel en niet kunt doen.

Ik maak alvast een klein beginnetje en hoop dat jullie met zo veel mogelijk aanvullingen kunnen komen!

Wat voor souvenirs kan ik meenemen voor vrienden/zakenrelaties in Japan?


Je maakt een goede indruk als je voor de Japanners een kleinigheidje meeneemt. Japanners zijn bijvoorbeeld gék op stroopwafels. Die hebben ze daar niet. Makkelijk mee te nemen, origineel en als je ze in zo'n mooi ijzeren blikje met een Delfts Blauw-motief stopt, is het nog enigszins authentiek ook. Andere suggestie: Droste-chocolaatjes. Neem geen drop mee. Japanners vinden dat over het algemeen bijzonder smerig.

Blijf altijd beleefd en vermijd confrontaties


Regel 1 is: blijf beleefd, wat er ook gebeurt. Japanners hebben respect bijzonder hoog in het vaandel staan en zullen conflicten op alle mogelijke manieren proberen te vermijden (enkele uitzonderingen daargelaten). Wees daarom geduldig, ook als dingen niet naar je zin gaan. Je kunt je problemen uitleggen zonder anderen meteen persoonlijk aan te vallen.

Mokken en klagen (de Nederlandse volkssport) wordt door Japanners over het algemeen als bijzonder kinderachtig ervaren. Wees dus volwassen en blijf positief ingesteld. Zo verstoor je de harmonie niet.

Bij gevoelige onderwerpen geef je je mening met respect en druk je jezelf diplomatiek uit. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

De grootste valkuil voor Nederlanders tijdens de omgang met Japanners is de befaamde Nederlandse botheid en directheid. Kleed je boodschap dus altijd mooi in. Door attent te zijn, kun je bij Japanners trouwens altijd een wit voetje halen.

De buiging


Oefen de buiging. Vrouwen hebben de handen over elkaar tussen de bovenbenen en buigen hun rug strak (!) voorover. Mannen doen hetzelfde, maar dan met de handen aan de buitenkant van de benen. Zorg dat de buiging er strak uitziet: laat niet als een slungel je handen ergens beneden bungelen en houd je rug recht. De regels voor de frequentie en de diepte van de buiging zijn bijzonder complex. Doe daarom gewoon de Japanners na: als zij buigen, buig je terug. Als de ander een hogere status heeft dan jij (een zakenrelatie van wie je een order wilt binnenslepen), buig je iets dieper dan hem of haar; als de ander een lagere status heeft dan jij (een winkelbediende), buig je iets minder diep dan hem of haar; als de ander een véél lagere status heeft dan jij (een kind), volsta je met een vriendelijk knikje.

Zorg ervoor dat jouw hoofd niet tegen dat van de ander stoot (een bekend geintje uit Nederlandse commercials, maar ik heb met eigen ogen aanschouwd dat het zelfs de Japanners onderling wel eens overkomt)!

Zie LINK Let op! De buiging wordt hier gedeeltelijk op de hak genomen. De 'deep bow' op 0:43 is een persiflage op de buiging van schoolmoeders. De buiging op 1:05 is heel mooi en kun je als uitgangspunt gebruiken (vrouwen: handen over elkaar op de bovenbenen, niet ernaast). Wat er na 2:00 komt, mag je ter kennisgeving aannemen en/of met een korreltje zout nemen. De rest klopt wel heel aardig.

Visitekaartjes


Als je iemand voor het eerst ontmoet, wissel je altijd eerst visitekaartjes uit. Laat je eigen kaartje altijd ónder dat van de ander door gaan als de ander een hogere status heeft. Bestudeer het visitekaartje van de ander zorgvuldig (doe in ieder geval alsof), stel een vraag over de schrijfwijze van zijn naam om je interesse te tonen en leg het kaartje daarna voor je neer (gooi het niet achteloos weg en stop het niet in je broekzak). Na het gesprek berg je het kaartje zorgvuldig op in een visitekaartjeshouder of doosje.

Schoenen


Trek bij de entree van huizen altijd je schoenen uit en verwissel deze voor de slippers die klaar staan. Ga nooit met je schoenen op de matten van rijststro (tatami) staan die je in veel Japanse ruimten vindt. Houd altijd je sokken aan. Voer opnieuw een wisseltruc met de speciale toiletslippers uit als je naar de wc moet (deze slippers vind je in de wc zelf).

Neus snuiten


Snuit je neus op de wc en niet in het bijzijn van anderen (tenzij dat om medische redenen niet anders kan). Snuit zachtjes en ga in ieder geval niet staan trompetteren. Gebruik papieren zakdoekjes. Japanners walgen - terecht - van de (ietwat ouderwetse) Nederlandse gewoonte om je neus in textielen zakdoeken te snuiten en het inmiddels kleverig geworden goedje weer terug te stoppen in je broekzak.

Bad


Voordat je in (een openbaar) bad gaat, was je jezelf búiten het bad eerst helemaal met zeep. Spoel het schuim af, zorg dat je helemaal schoon bent en stap daarna pas het bad in. Schuim in bad is absoluut uit den boze. Het badwater laten weglopen ook.

Yukata


Op sommige gelegenheden zul je een yukata moeten aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan traditionele Japanse restaurants/herbergen en/of speciale evenementen. Een yukata is een soort zomerkimono. Denk er hierbij aan dat als je de jas omslaat, links altijd boven rechts moet zitten. Rechts boven links wordt alleen gebruikt in de lijkverzorging.

Eten


Op straat


Eten en drinken terwijl je over straat slentert, wordt in Japan niet echt geaccepteerd. Nuttig maaltijden daarom in restaurants, in een kraampje, op een parkbankje of in de auto.

Slurpen


Het is in Japan volstrekt normaal om hete noedelsoep (de soep die je met stokjes eet) naar binnen te slurpen. Doe dit niet met normale soep.

Eetstokjes


Steek eetstokjes nooit ín het eten en geef eten ook nooit met eetstokjes door aan andere eetstokjes (dit gebeurt alleen op begrafenissen). Wijs niet met eetstokjes naar anderen (wijzen is in Japan onbeleefd, net als in Nederland trouwens).

Als je van een gezamenlijke schaal eet, pak je het eten van de schaal met de achterkant van je eetstokjes. Daarna eet je het met de voorkant van je eetstokjes op van je eigen bord. Dit is redelijk formeel, en vaak zal men dan ook tegen je zeggen dat je gewoon met de voorkant van je stokjes mag eten.

Yukata


Als je een yukata (zie LINK) aan doet, sla dan de linkerkant over de rechterkant (andersom gebeurt alleen als je dood bent).

Zitten


Zitten gebeurt aan westerse tafels of (lage) Japanse tafels. Als je aan een Japanse tafel zit, zit je op de grond. In een formele atmosfeer vouw je je voeten onder je achterwerk (ja, dit doet in het begin pijn) en houd je je benen bij elkaar (dit in tegenstelling tot de zit in Japanse vechtsporten, waarbij je de benen als man ietwat uit elkaar houdt). Als het goed is, zal men je al snel uitnodigen om in kleermakerszit te gaan zitten (ashi wo kuzushite kudasai). Doet men dat niet, dan bied je je excuses aan en ga je zelf over tot kleermakerszit als je het echt niet meer hardt.

Vrouwen mogen nóóit in kleermakerszit zitten. Van hen wordt verwacht dat ze de benen (in informele situaties) zijdelings onder zich uitstrekken.

Wie is de baas?


Als je een zakenrelatie ontmoet, is dat vaak niet degene die uiteindelijk de knopen gaat doorhakken. Verhalen worden vaak mee teruggenomen naar het bedrijf, alwaar druk wordt overlegd voordat de Japanners een beslissing nemen. Dit kost tijd. Verwacht daarom niet dat je meteen met een groot contract terug naar Nederland gaat.

Je kunt wel beleefd vragen hoe het besluitvormingsproces in elkaar steekt en wanneer je wél een definitief antwoord kunt verwachten. Pas alleen op dat je de Japanners niet onder druk zet, want dat werkt meestal averechts. Geef ze tijd en ruimte.

Ja is geen ja


Het Japanse 'wakarimashita' betekent 'ik begrijp het'. Dat een Japanner je begrijpt, wil nog niet zeggen dat hij het met je eens is, of dat je een definitieve ja krijgt.
Smaakt dit naar meer? Japans leer je het beste "offline" op onze taalschool in Leiden. Daar kunnen we je tot een veel hoger niveau brengen en veel meer begeleiden. Klik hier voor meer informatie!


Vragen en reacties

02-12-2009, 10:26

Dit onderwerp heeft 8 abonnees
Pagina 1 2 3

Dit artikel heeft 21 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 3.

Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.Meer informatie over Japanse cultuur? Op zoek naar andere informatie? Reageer. Jij vraagt, wij draaien.10-12-2016, 20:14 Vellen (59 reacties)
Citeren
ok, dankje Bastiaan
10-12-2016, 19:57  Bastiaan (343 reacties)
Citeren
Wat je hoort is "itadakimasu!". Dit is niet zozeer eetsmakelijk, maar "ik ontvang nederig". Daarom kan itadakimasu ook voor andere momenten gebruikt worden.

Verplicht? Nah, maar niet echt beleefd om maar zo in je eten in te duiken.
10-12-2016, 18:16 Vellen (59 reacties)
Citeren
hei
in anime hoor je vaak dat ze voor het eten iets zeggen wat je héél ruwweg zou kunnen vertalen als "smakelijk eten" mijn vraag is nu wat dit is en of dit verplicht is te doen.
08-03-2013, 09:12   Loek van Kooten (7131 reacties)
Citeren
Goed punt, Hannah! Ik heb het toegevoegd.
08-03-2013, 07:11  Hannah (1016 reacties)
Citeren
Loek wacht dacht je van het knopen van je Yakata. Kenta lachte me uit en zei dat ik dan echt een oud lijk was.
08-03-2013, 07:01  Hannah (1016 reacties)
Citeren
Grandioos zo'n goedwerkende OV kaart !!!!! Zelfs betalen in de winkel, op stations, in de trein en de taxi. Alleen is niet overal in Japan de zelfde kaart in gebruik. In Nagoya manaca pas en in Tokyo,Nikko,Niigata en Sapporo heb ik de suica gebruikt. Het is makkelijk om als je veel wilt reizen met het openbaar vervoer een kaart aan te schaffen. Het openbaar vervoer vond ik vrij goedkoop in Japan. En de service !!!! Soms op somige stations kon ik niet met de suica betalen. Bijvoorbeeld van Chitose tot Todemakai met de suicakaart en daarna een gewoon treinkaartje naar Toya.
06-03-2013, 23:28   Loek van Kooten (7131 reacties)
Citeren
Hallo Leon,

Dat zijn eerder reistips dan do's en don'ts, maar ik denk dat een aparte thread met reistips zeker niet zou misstaan! Ik wil dan daar ook zeker een vaste link voor maken aan de linkerkant van de site.

Ik wacht je eventuele thread af!
06-03-2013, 19:12 Leon_Steyns (5 reacties)
Citeren
Wellicht een deelonderwerp om toe te voegen is "reizen"?
Ik heb zeer goede ervaringen in Tokyo met de Suica of Pasmo kaart (een soort OV-chipkaart, maar dan eentje die ook echt werkt). Naast alle subway, metro trains en bussen kun je er ook mee betalen bij nagenoeg alle vending machines, in de taxi, bij de meeste 7-Eleven en Family Store winkels, bij alle kiosken op stations en bij veel restaurants.
Helaas moet je voor de Shinkansen en sommige 'reserved seat'-treinen nog wel losse kaartjes kopen.
Zie ook: LINK
24-02-2013, 14:33 マク (87 reacties)
Citeren
Het zou wel gebeurt kunnen hebben, die Japanner was op sollicitatie gesprek en was ongelooflijk zenuwachtig. Hij had de avond ervoor de hele avond geoefend met buigen en bij het sollicitatie gesprek boog hij uit pure zenuwen erg snel en hard precies tegen het voorhoofd dat beide even moesten zitten, er was toen een adertje in zijn hoofd gespat waar hij later aan stierf.
24-02-2013, 14:17  Joop van Huet (2120 reacties)
Citeren
En op die vrolijke noot.... ;-)

Loek, dankjewel. Is weer helemaal duidelijk. Had al zo'n vermoeden.
Nieuw forumonderwerp / Volgende pagina >>
Officieel gelicenseerd door 3A Corporation, de makers van Minna no Nihongo: de hoogst aangeschreven leermethode voor de Japanse taal.

Leer Japans met Loek van Kooten, drs. Japanologie, en zijn vrouw Rumi Tasaki, native Japanse met afstudeerrichting Engelstalige literatuur. Zowel Loek als Rumi zijn al 29 jaar fulltimevertaler Japans. Onze klanten: link.
Discord

Programma vandaag

Dinsdagavond (19.30 - 22.30)
8 van de 11 leerlingen aanwezig
waarvan 6 leerlingen in lokaal

CH15: ~という、~度に、~に関する、~に関して、~に関しての、~訳ではない、~のではないか、~のである、~程のものではありません、~だけじゃなく、~といえば

CH15「~関して」 betekent min of meer hetzelfde als 「~について」, maar is meer schrijftaal

Co2-concentratie lokaal (COVID)

473

Woord van de dag

旋風
Tsumujikaze
Wervelwind, sensatie (2)

あのころよしもありませんでしたが、わたしたちは当時とうじ理解りかいすらおよばなかった、つむじかぜとでもうべき一連いちれん出来事できごとまれていました。
Ik bedoel, toen wisten we het niet, maar we werden meegesleurd door een wervelwind: een reeks gebeurtenissen die we nauwelijks konden bevatten.

Ons woordenboek bevat momenteel 28.120 woorden

Kanji van de dag

geluk, zegen

Pictogram. Een afbeelding van handboeien die je om je handen doet, met oorspronkelijk de betekenis van handboeien. Staat aan het ternauwernood ontsnappen aan het gevaar om in de handboeien te worden geslagen. Geluk (幸) is oorspronkelijk verwant aan termen als straf (刑) en vorm (型), en maakt deel uit van tekens als vergelding (報) en grijpen (執). De 幸 in 幸福 (kōfuku, geluk) heeft een ietwat bredere betekenis gekregen.

どうぞおしあわせに
Veel geluk (les 41)
しあわせな
Gelukkig (les 43)
しあわ
Geluk (les CH03)
不幸ふこう
Ongelukkig, ellendig (les CH16)

Japanse kinderen leren dit teken in groep 5 van de basischool. Je moet dit teken kennen op JLPT-niveau 3.

Vraag van de dag

Vul het juiste partikel in:

部長ぶちょう奥様おくさま①すききのつくかたおしえていただきました。

Uit hoofdstuk 50

Onze database bevat momenteel 4825 vragen

Quiz: Hoe goed is jouw Japans?>> Archief <<


Over ons | Privacybeleid | Mail ons (LEES DIT EERST!) | Bel ons: 06-108 95 993 (UITSLUITEND voor proeflessen of calamiteiten) | ©2008-2024 Akebono Translation Service