Welke woorden schrijf je in kanji en welke niet?

Ingelogd als Gast12-09-2009, 08:34

Dit onderwerp heeft 0 abonnees
Je bent niet op dit onderwerp geabonneerd. Abonneren?


In les 1 LINK wordt uit de doeken gedaan dat het Japans met 4 verschillende alfabetten werkt (ons abc meegerekend) en dat deze alfabetten allemaal tegelijk in één zin voor kunnen komen. Deze alfabetten zien er als volgt uit (je ziet steeds hetzelfde woord):

Kanji 魑魅魍魎
Hiragana ちみもうりょう
Katakana チミモウリョウ
ABC chimimouryou (kwaadaardige geesten uit rivieren en bergen)

De volgende vraag is natuurlijk voor welke woorden je welk alfabet gebruikt. Heel grof gezegd schrijf je begrippen in kanji, grammaticale uitgangen (de t van hij wordt) in hiragana, westerse namen/geluidseffecten in katakana en Engelse afkortingen/namen waarvan je de uitspraak niet weet in abc. Op deze vuistregel bestaan echter talloze uitzonderingen.

Theoretisch gezien heb je om Japans te schrijven helemaal geen kanji nodig en kun je alleen met hiragana en katakana uit de voeten. Omdat de Japanse taal echter geen spaties kent, krijgjedaardooralsneleenonoverzichtelijkebreivanwoorden. Daarnaast kan het gebruik van hiragana of katakana voor relatief eenvoudige kanji (in ieder geval de eerste 1945 jōyō kanji die elke Japanner geacht wordt te kennen) nogal knullig staan als je er geen goede reden voor hebt. Het oogt een beetje Jip- en Janneke-achtig.

Jōyō kanji worden wel vaak expres als hiragana of katakana geschreven om bepaalde woorden te benadrukken, of om de leesbaarheid van een zin te verbeteren (omdat het Japans geen spaties heeft, neigen Japanners ernaar om opeenvolgende woorden steeds in een ander alfabet te schrijven, zodat je beter kunt zien waar de woorden beginnen en eindigen).

Zo schrijven Japanners eerder この映画はなかなか面白いです (kono eiga wa nakanaka omoshiroi desu/dat is een redelijk interessante film) dan この映画は中々面白いです, omdat je 中々 en 面白い anders moeilijk uit elkaar kunt houden.


Smaakt dit naar meer? Japans leer je het beste "offline" op onze taalschool in Leiden. Daar kunnen we je tot een veel hoger niveau brengen en veel meer begeleiden. Klik hier voor meer informatie!


Vragen en reacties

Pagina 1

Dit artikel heeft 5 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 1.

Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.Dit is niet alleen onze site. Het is ook jouw site! Op- en aanmerkingen zijn altijd welkom.13-11-2011, 14:28   Loek van Kooten (6346 reacties)
Citeren
Zie LINK
13-11-2011, 14:26  Lion Egberts (504 reacties)
Citeren
loek,

volgens mij zijn er allang geen 1945 kanji, maar 2136. Sinds 10 november 2010 is dat verandert. Waarom hebben ze dat eigenlijk gedaan? Lijkt mij onnodig.
19-05-2010, 23:13   Loek van Kooten (6346 reacties)
Citeren
Zie LINK
19-05-2010, 20:35 Bart (52 reacties)
Citeren
Het is niet echt zo dat kanji het meest gebruikt word. In een goede japanse zin word alles vaak gewoon door elkaar gebruikt. Het is gewoon handig om kana te kunnen schrijven/lezen. Het kana heeft niet zo veel tekens dus hoef je ook niet zo veel te leren en kan je al wel japanse zinnen maken met kana. Je kan niet zinnen maken met alleen maar kanji maar wel met alleen kana als je wil. Dus als je dat geleerd hebt kan je beginnen aan kanji denk ik ;p

Loek kan het vast beter uitleggen dan ik xD
19-05-2010, 17:18 210328_0115 (3 reacties)
Citeren
Hallo loek,

ik wil graag beginnen met het leren van het japanse schrift, hoe kan ik dan het best beginnen (betreft volgorde). Wat ik uit dit artikel begrijp is dat kanji het meest gebruikt wordt, maar is het niet beter voor mij om eerst de hiragana en katakana alfabetten te leren?

Nieuw forumonderwerp

Officieel gelicenseerd door 3A Corporation, de makers van Minna no Nihongo: de hoogst aangeschreven leermethode voor de Japanse taal.

Leer Japans met Loek van Kooten, drs. Japanologie, en zijn vrouw Rumi Tasaki, native Japanse met afstudeerrichting Engelstalige literatuur. Zowel Loek als Rumi zijn al 26 jaar fulltimevertaler Japans. Onze klanten: link.

Discord

Programma vandaag

Zaterdagochtend (10.00 - 13.00)
8 van de 11 leerlingen aanwezig
waarvan 0 leerlingen in lokaal

H14: De te-vorm, de constructie te kudasai (alstublieft), de constructie te iru (gerundium)

H14 Mondai 5

Zaterdagmiddag (14.00 - 17.00)
6 van de 7 leerlingen aanwezig
waarvan 0 leerlingen in lokaal

H28: De 連用形 + ながら (terwijl), de ている-vorm voor gewoonten, het partikel し voor het opsommen van handelingen, それで: daarom, het woord 時 in combinatie met een partikel

Co2-concentratie lokaal

Woord van de dag

Iu

Zeggen (0)


首相しゅしょう英語えいごでスピーチをしたといました。

De premier zei dat hij een toespraak in het Engels had gehouden.

Vraag van de dag

映画えいが最後さいご場面ばめんつよ印象いんしょう表現ひょうげん自身じしんのこっている。


Quiz: Hoe goed is jouw Japans?

>> Archief <<


Over ons | Privacybeleid | Mail ons (LEES DIT EERST!) | Bel ons: 06-108 95 993 (UITSLUITEND voor proeflessen of calamiteiten) | ©2008-2021 Akebono Translation Service