Hoe lang duurt het gemiddeld om Japans te leren?
Dat is heel erg afhankelijk van je leertempo. Eén leerling is bij ons binnen een tijdsbestek van drie jaar opgeklommen van niets naar JLPT1 (het allerhoogste niveau) door op sommige momenten vier klassen (elk goed voor drie uur per week) tegelijk te volgen. Andere leerlingen doen het rustiger aan, volgen één klas tegelijk voor in totaal drie uur per week en trekken tien jaar voor hun studie uit.
Volgens het Amerikaanse Foreign Service Institute heb je 2200 klasuren nodig om vloeiend Japans te leren spreken. Maar de vraag is: wat is vloeiend genoeg voor jou? Wil je kunnen tolken tijdens politieke conferenties? Wil je anime kunnen volgen zonder ondertiteling? Of wil je gewoon eten kunnen bestellen in een restaurant? Dat laatste kun je bij ons al na een maand of drie.
Het goede nieuws is sowieso: je wordt alleen maar beter, nooit slechter.
Hoe weet ik welke klas bij mij past?
Daarvoor kun je hier een test doen: LINK We raden je aan om de test de eerste keer als proef te doen, zodat je begrijpt wat we met sommige vragen bedoelen. De tweede keer kun je de test dan "echt" doen.
Kan ik echt onbeperkt lessen volgen?
Ja. Door je in te schrijven als cursist kun je zonder bijbetaling alle klassen tegelijk volgen. Zo kun je kiezen voor een thuishonk, je echte klas, een klas daarboven om jezelf intellectueel uit te dagen en een klas daaronder om te mentoren en anderen te helpen (je leert van niets zo veel als anderen helpen).
Wat maakt deze lessen beter?
Dat wordt uit de doeken gedaan op LINK
Hoe lang duurt een les?
Een les duurt drie uur, mits er meer dan vijf mensen uit dezelfde klas aanwezig zijn. In alle andere gevallen duurt de les twee uur. Het derde uur is sowieso een privilege en geen recht: je betaalt voor drie uur per les, hoewel jullie leraar erg enthousiast is en een les in de praktijk bijna altijd drie uur zal duren.
Wat is het tempo?
Het tempo wordt bepaald door het gemiddelde van de klas. Als een klas te snel gaat, kun je afstromen naar een lagere klas; gaat een klas juist te langzaam, dan kun je opstromen naar een hogere klas. Gemiddeld doet een klas er drie jaar over om een JLPT-niveau te stijgen (JLPT staat voor het Japanse staatsexamen, dat vijf niveaus kent). Dat is echter het gemiddelde tempo van de klas: je kunt dit tempo verhogen of verlagen door op en af te stromen en tijdelijk meerdere klassen tegelijk te volgen om de afstand tussen verschillende klassen te overbruggen.
Wie geeft de les?
De les wordt gegeven door Loek van Kooten, drs. Japanologie, inmiddels 27 jaar fulltimevertaler Japans. Loek is eigenaar van een Japans vertaalbureau dat al voor talloze klanten vertalingen heeft verricht. Een overzicht van deze klanten vind je hier: LINK
Eens per semester van twaalf lessen komt Loeks vrouw Rumi Tasaki langs, zodat de leerlingen tijdens de les met een echte Japanse kunnen kletsen. Rumi is mede-eigenaresse van hetzelfde vertaalbureau en is net als Loek al 27 jaar actief fulltimevertaalster Japans.
Moet ik al kana en/of kanji kennen?
Dat is afhankelijk van het niveau van de klas waarvoor je je inschrijft. Tussen haakjes naast de klassen in de kolom links vind je het JLPT-niveau van een klas. In klassen op JLPT5-niveau hoef je geen kana en/of kanji te kennen (het mag wel, maar het hoeft niet). Alle aantekeningen in deze klassen worden nog volledig in romaji gemaakt. In klassen op JLPT4-niveau en hoger wordt verwacht dat je zonder problemen kana kunt lezen en schrijven. In hogere JLPT3-klassen en alles daarboven wordt verwacht dat je inmiddels ook al een flink aantal kanji beheerst.
Hoe gaan jullie om met COVID-maatregelen?
Wij nemen COVID uiterst serieus en er zijn maar zeer weinig scholen in Nederland die zulke goede COVID-maatregelen hebben getroffen als wij. Meer informatie hierover vind je onder het kopje COVID19 hier: LINK In de kolom rechts zie je tevens live de huidige CO2-concentratie in ons lokaal.
Moet ik in Leiden wonen om de lessen bij te kunnen wonen?
Nee. Je kunt er per les voor kiezen of je de les fysiek in Leiden bijwoont, of dat je deze liever online volgt via Discord. Ons lokaal is voorzien van een Logitech Rally-conferentiesysteem dat ervoor zorgt dat je ook thuis haarscherp beeld en geluid krijgt; dankzij de talloze richtmicrofoons is iedereen overal in het lokaal goed te verstaan.
Hoe schrijf ik mij in?
Daarvoor klik je op de link "Inschrijven en meer info" van de klas die je thuishonk moet worden. Plaats vervolgens (na registratie) een bericht op de betreffende pagina waaruit blijkt dat je mee wilt doen. We nemen dan dezelfde dag nog contact met je op via de e-mail.
Ik wil alleen gebruik maken van de elektronische leeromgeving.
Ook dat is mogelijk. Zie daarvoor deze pagina: LINK
Vragen en reacties
Dit onderwerp heeft 1 abonnee
Dit artikel heeft 3 reacties. Dit is reactiepagina 1 van 1.
Hallo gast, alleen geregistreerde en ingelogde gebruikers kunnen op dit artikel reageren. Log in of registreer.
Meer informatie over Japanse cultuur? Op zoek naar andere informatie? Reageer. Jij vraagt, wij draaien.
20-04-2023, 11:30 | ![]() ![]() ![]() ![]() Citeren |
Nou Janneke, je wordt op je wenken bediend!
We gaan een nieuwe klas starten op maandag, al zat dat hoogstwaarschijnlijk wel veel eerder zijn dan september. Momenteel mikken we op mei, maar het kan vroeger of later worden. LINK | |
11-04-2023, 12:22 | ![]() ![]() ![]() ![]() Citeren |
Hallo Janneke,
Als ik een glazen bol had, zou ik het je kunnen vertellen! Misschien kun je meteen al aansluiten bij onze laagste klas; misschien wil je jezelf inschrijven voor de volgende absolute beginnersklas. Het kan allebei. Hier vind je meer informatie: LINK | |
11-04-2023, 12:19 | ![]() ![]() ![]() Citeren |
Hallo,
Is er toevallig ook een beginnerscursus die begint in september? :) |